GR і лобізм - новий виток між бізнесом та владою
b0b073709d4126c5dbdc1874533b79e4.jpg

Протягом цілого дня відомі українські та європейські фахівці у сфері GR (government relations) та лобізму обговорювали головні проблеми та перспективи налагодження конструктивного діалогу в трикутнику "бізнес-влада-громадськість".

Понад 150 учасників Форуму, 42 спікери, серед яких поважні та авторитетні особистості української політики, такі як Марина Ставнійчук, Оксана Продан, Олексій Кучеренко, Рустам Раупов, Олександр Дубінін, Віктор Романюк, а також лідери українського бізнесу та громадські діячі в режимі панельних дискусій детально проаналізували сегмент GR та лобізму в українських реаліях. Крім того, досвідом країн ЄС поділилися Андраш Бенез, директор європейського офісу Public Affairs Council (Бельгія), Олів’є Ведрін, президент the Continental European Union Club (Франція) та Марек Гавлік, віце-президент з питань міжнародної кооперації ICC Ukraine (Польща).

Бізнес-сторону на Форумі представляли Тимур Чмерук, партнер Base capital, Руслан Тарпан, власник групи компаній "Інкор", "Реставратор", власник компанії "Мрія", екс-депутат Одеської міської ради, В’ячеслав Гаврилянчик, представник ТОВ “Сингента”, екс-заступник Голови правління Насіннєвої Асоціації України, Ганна Таранцова, представник Tetra Pak Україна та інші.

За словами головного організатора ІІ Міжнародний GR Форуму, політтехнолога Катерини Одарченко, за останні два роки в Україні з’явилось досить сприятливе підґрунтя для розвитку лобізму та GR. "Такими практиками користується увесь цивілізований світ - Європа, США. Країни, де існує лобізм на законодавчому рівні мають динамічний розвиток усіх демократичних процесів. Минулого року, також і цьогоріч ми запросили до дискусії європейських спеціалістів, які розповіли про існування недорогих, але надзвичайно ефективних механізмів комунікації між бізнесом та владою при врахуванні громадських інтересів.GR, лобізм чи advocacy - є частинами коректних комунікацій, які прагматично вигідні для розвитку нашої держави,та створюють можливість позбутися олігархізації та тіньового підкупу чиновницького апарату. Ми пропонуємо створювати абсолютно зрозумілі європейські інституції, які забезпечуватимуть якість політичних процесів, сприятимуть об’єднанню та розвитку профільних асоціацій. А Європа нас в цьому підтримує. Звісно, перед нами стоять серйозні виклики, але ми не боїмося складних задач. Україні потрібні свої державні управлінці нового рівня. Наш форум став предметом фахової дискусії", - наголосила Катерина Одарченко.

Програма Форуму складалася з обговорення 9 секторальних блоків, а саме: в аграрній, енергетичній, ІТ, банківська галузях, девелопмент, податкова реформа, адаптація досвіду ЄС в українських практиках, адвокація та ін.

Ефективна дискусія відбулась в ІТ панелі, де розглядалися питання впровадження нових технологій у різні сфери суспільного життя: від електронної політики (е-врядування) до впровадження та популяризації новітніх ІТ технологій в освітньо-навчальних закладах тощо.

Панель банківського сектору включала в себе питання підвищення прозорості діяльності, фінансування та ліквідації банків. Прерогативою стало обговорення питань довіри українців до банків та банківської системи, що сприятиме інституціоналізації клієнта.

Про реалізацію практичних інструментів GR та адвокацію в громадському секторі розповіли на Форумі Інна Силантьєва, організатор всеукраїнського проекту “Help Sport”, директор Фонду підтримки молодіжного та олімпійського плавання, громадський діяч, спеціаліст з соціальних комунікацій, Едуард Курганський, підприємець, ініціатор та координатор ряду громадських ініціатив в сфері захисту позицій МСБ та інші спікери.

Міжнародний GR Форум вже вдруге проводиться в Україні. Щоразу ця тематика все більше охоплює українську аудиторію та викликає значний інтерес. Підтвердженням цього стала підтримка Форуму 38 інформаційних партнери (телебачення, радіо, друковані видання та Інтернет-портали).

Прогресивні учасники Форуму зійшлись на думці, що GR та лобізм - перспективний процес в Україні. На сьогоднішній день навіть при відсутності відповідного законодавчого механізму практики і фахівці в сфері GR вибудовують ефективну взаємодію між бізнесом та владою. Й цьому є підтвердження реалізація успішних кейсів.

Організатори ІІ Міжнародного GR Форуму Міжнародна компанія Sic Group Ukraine наголосила, що вони й надалі розвиватимуть категорії GR та лобізм протягом наступного року. Зокрема, впроваджуватимуть медіа проект, організовуватимуть проведення фахових дискусій, долучаться до робочої групи Верховної Ради України з написання відповідного законопроекту про лобізм, а також спільно з Міжнародними партнерами проводитимуть просвітницьку роботу та реалізують кілька нових проектів.

Дізнатися більш детальну інформацію про проведення ІІ Міжнародного GR Форуму можна на сайті: www.grukraine.com.ua та ознайомитись з аналітикою панельних дискусій заходу на сайті: www.sic-group.com.ua

Також у рамках проведення Форуму відбувся тематичний вечір лобістів та його учасників. Особливістю програми стали презентація нових пісень Марії Росинської та шоу-програма відомого ведучого та DJ Олексія Васильченка.

Як зазначила Катерина Одарченко, проведення такого рівня і формату Форуму стане доброю традицією в сучасних формах комунікації між бізнесом та владою.

Катерина Головіна