10.05.2001 15:10:00

Глава государства наложил вето на принятый Верховной Радой Закон "О нефти и газе"

Глава государства наложил вето на принятый Верховной Радой Закон "О нефти и газе"8 мая 2001 года Глава государства использовал право вето к принятому Верховной Радой Украины Закону Украины "О нефти и газе",- передает Пресс-служба Президента, комментируя данное решение:

"Зазначений Закон вже подавався на розгляд Президентові України у серпні 2000 року, за результатами якого Глава держави запропонував скасувати його, як такого, що суперечить Кодексу України про надра, іншим законам України.

Однак зазначена позиція Президента України не була підтримана Верховною Радою України.

Прийнятий 5 квітня 2001 року Закон України "Про нафту і газ" знову ж таки викликав численні серйозні зауваження, в тому числі і концептуального характеру, не врахував більшу частину принципових позицій Глави держави і ускладнив ситуацію у сфері надрокористування.

Окремі положення прийнятого Закону не відповідають Конституції України, Кодексу України про надра, іншим базовим законам, обмежують повноваження Глави держави у здійсненні ним передбачених Конституцією України функцій, а в окремих питаннях - суттєво суперечать інтересам національної безпеки України та інвесторів.

Зокрема, Законом передбачалося беззастережно закріпити право власності на всі видобуті обсяги нафти і газу за користувачем надр.

Це може дуже негативно позначитьсь на стані задоволення внутрішніх потреб держави у стратегічно важливій сировині - нафті і газі, забезпечення захисту прав та інтересів споживачів газу, нафти та продуктів їх переробки.

Запропонована в Законі концепція власності на видобуту нафту і газ є менш вигідною для держави, аніж передбачена нині діючим Законом України "Про угоди про розподіл продукції", коли право власності на видобуті корисні копалини закріплюється за державою, а інвестор отримує лише їх частку в якості компенсації своїх витрат.

Запропонований Закон також суттєво обмежує закріплене Конституцією та Законом України "Про власність" право розпорядження майном, набутим в процесі господарської діяльності користувача надр. Ним запроваджується складний і непрозорий механізм відбору надрокористувачів, з наданням численних пріоритетних і переважних прав, що фактично зводить нанівець саму ідею задекларованих Законом конкурсного відбору і рівних прав суб'єктів відносин нафтогазової галузі, створює підгрунтя для маніпулювання результатами конкурсу після його завершення, зловживань під час надання надр у користування.

У Законі мають місце також численні внутрішні неузгодженості та суперечності, що дуже ускладнить практичне застосування Закону, створить підгрунтя для різночитання та різної інтерпретації його статей, можливість виникнення конфліктних ситуацій.

Враховуючи наявність значної кількості зауважень до Закону "Про нафту і газ", більшість з яких має концептуальних характер, Президент України повторно запропонував Верховній Раді України відхилити зазначений Закон".

LIGA ONLINE