30.08.2001 11:45:00

Омбудсман Украины: прекратить пытки голодом!

Омбудсман Украины: прекратить пытки голодом!Пресс-служба Уполномоченного ВР Украины по правам человека распространила требование Омбудсмана прекратить пытки голодом задержанных и арестованных в местах предварительного заключения:

"ПРИПИНИТИ ТОРТУРИ ГОЛОДОМ –
вимагає Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, наполягаючи на харчуванні затриманих і заарештованих в місцях попереднього затримання.

Омбудсманом України проведено детальне вивчення стану дотримання прав людини стосовно осіб, які перебувають у кімнатах для затриманих при райвідділах міліції та в ІТТ – ізоляторах тимчасового тримання МВС України.

В ході перевірок з’ясовано, що лише протягом 2000 року в кімнатах для затриманих районних управлінь міліції міста Києва утримувалися понад добу і більше 25 тисяч таких осіб, при тому 15 тисяч з них - за адміністративні правопорушення, а не за підозрою у скоєнні злочину.

Забезпечення харчуванням цієї категорії громадян за рахунок державних коштів передбачено постановою Кабінету Міністрів України № 336 від 1992 року та наказами МВС України №485 від 1992 року та № 548 від 1995 року "Про затвердження Положення про службу міліції з охорони и конвоювання затриманих і взятих під варту осіб, Інструкції про роботу ізоляторів органів внутрішніх справ для тимчасового тримання затриманих і взятих під варту осіб (ITT), Правила поведінки в ізоляторах тимчасового тримання осіб, затриманих і взятих під варту, Інструкції про порядок медичного та санітарно-протиепідемічного забезпечення в ізоляторах органів внутрішніх справ для тимчасового тримання затриманих і взятих під варту осіб, типового штату ізолятора тимчасового тримання затриманих і взятих під варту осіб" (для службового користування - прим. ІАЦ "ЛІГА").

Втім, у кімнатах для затриманих у райвідділах МВС за рахунок бюджету людей не годують взагалі. Рятують затриманих лише передачі від родичів та знайомих. Що ж до іногородніх та іноземців, котрі родичів у столиці не мають, вони змушені були б по-справжньому голодувати, якби своїми скромними бутербродами не ділилися з ними самі міліціонери, що їх охороняють.

В ізоляторах тимчасового тримання надається лише дворазове харчування замість передбаченого триразового.

Примусове недоїдання або відсутність їжі взагалі суттєво шкодить стану здоров’я людини, провокує і ускладнює різні захворювання. До того ж, це може бути одним з можливих засобів тиску на затриманих з боку правоохоронних органів для одержання потрібних слідству показів.

Таке поводження із затриманими та заарештованими, на думку Уповноваженого, є брутальним порушенням прав людини, визначених не лише Конституцією нашої держави, а й Конвенціями ООН та Ради Європи проти катувань та Європейською Конвенцією про захист прав і основних свобод людини, ратифікованих Україною.

Про все це йшлося в офіційному Поданні Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової міністру внутрішніх справ Юрію Смирнову 12 червня 2001 року.

У відповіді на це подання, за підписом заступника міністра Петра Коляди, повідомляється, що “викладені у поданні факти дійсно мають місце... враховуючи обмеженість надходжень коштів та необхідність першочергового забезпечення осіб, які перебувають на лікуванні, дитячому закладі, курсантів училища початкової підготовки, а також спецконтингенту, який утримується в ізоляторі тимчасового тримання, харчування осіб, які перебувають в районних управліннях ГУМВС України в м. Києві здійснюється тільки за рахунок їх родичів та знайомих, а нерідко і за власний рахунок працівників міліції та за позабюджетні кошти”. Тобто основними причинами порушень стало недостатнє державне фінансування органів внутрішніх справ.

Не заперечуючи фінансових труднощів міліції, Ніна Карпачова не могла не звернути уваги на те, що за повідомленням ГУ МВС України в м. Києві, різними підрозділами органів внутрішніх справ протягом 2000 року на продукти харчування для міліцейських шкіл та лікарень витрачено коштів у сумі 1 мільйон 318 тис. 900 гривень. Втім, за твердженнями керівників районних управлінь ГУ МВС м. Києва, протягом останніх років жодної копійки на харчування затриманих їм не виділялося.

На думку Омбудсмана, такий несправедливий розподіл коштів за напрямками використання вимагає перевірки та вжиття дієвих заходів для зміни на краще тривожного становища із затриманими та заарештованими в Україні. Саме тому, не знімаючи з контролю це наболіле питання, Уповноважений з прав людини 23 серпня внесла відповідні подання до Прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха та Голови Верховної Ради Івана Плюща з проханням знайти можливість передбачити у річному розписі Держбюджету України на 2002 рік та наступні роки витрати на продукти харчування для затриманих і заарештованих осіб під час їх перебування в кімнатах для затриманих міськрайорганів МВС України, як захищену статтю видатків, забезпечивши стовідсоткове їх фінансування згідно з потребою органів МВС України.

Уповноважений з прав людини сподівається, що врешті – решт на десятому році незалежності буде покладено край тортурам голодом громадян України, яких затримано і заарештовано в районних управліннях ГУ МВС України".

LIGA ONLINE