20.08.2001 17:00:27

Павел Лазаренко пишет письмо Михаилу Потебенько

Павел Лазаренко пишет письмо Михаилу ПотебенькоАдвокаты Павла Лазаренко Марина Долгополая та Виктор Никазаков обнародовали открытое письмо своего подзащитного Генеральному прокурору Украины М.Потебенько:

"Генеральному прокуророві України М.О.Потебеньку народного депутата України П.І. Лазаренка

Відкритий лист

Шановний пане Потебенько,

Ваше інтерв'ю від 18 серпня 2001 р. газеті "Зеркало недели" змусило мене зробити дану заяву, оскільки Вами грубо порушені мої конституційні права, зокрема, конституційна норма про презумпцію невинуватості.

Я категорично заявляю, що не маю жодного відношення до вбивства Є.Щербаня та В. Гетьмана. Ваша заява – це чергова груба фальсифікація, яка викликана активізацією дій моїх американських адвокатів та їх успішного просування на шляху закриття моєї справи в США у зв‘язку з відсутністю юрисдикції наді мною у прокуратури США.

Мотиви Ваших вищезазначених дій є цілком зрозумілими, не випадково чергове шоу співпадає з початком нової сесії Верховної Ради України. Дуже дивним є той факт, що для порушення кримінальної справи проти мене стосовно вбивства Є Щербаня в травні 2000 р., напередодні приїзду в Україну колишнього президента США Білла Клінтона Вам не спало на думку просить Верховну Раду про надання згоди на притягнення мене до відповідальності. Як, до речі, Вам не спало на думку робити це також по трьох інших кримінальних справах, порушених проти мене з травня 2000 р. В зв‘язку з цим виникає питання, - чим викликана така вибірковість у Вашій невтомній боротьбі по розкриттю резонансних справ? Дозволю собі припустити, що не останню роль в цьому зіграв недавній скандал з паном Долгановим, який зачіпав Ваших близьких родичів. Ваш метод відволікання уваги громадськості не є новим, та, тим більше, не є ні для кого переконливим.

Як це не прикро для Вас, але Ваша заява не стала очікуваною сенсацією, оскільки громадськість вже звикла до методики покладання вини на того, хто не має можливості на даному етапі повноцінно себе захистити. Я здивований, що Генеральна прокуратура України не пред‘явила мені обвинувачень у вбивстві журналістів Г.Гонгадзе та І.Александрова, адже це було би так зручно для прокуратури.

Вважаю за важливе повідомити Вам, шановний пане Потебенько, що Ваша заява буде лише сприяти мені у викритті мною насильницьких методів Прокуратури та силових структур, які протягом останніх двох років здійснювали арешти невинуватих людей та шляхом погроз і тортур намагалися "вибити" з них свідчення стосовно моєї причетності до резонансних злочинів. В потрібний час я назву прізвища людей, які письмово повідомили мені про застосування до них тортур та психологічного насилля після їх відмови вигадувати свідчення проти мене. Дехто з них до тепер піддається тортурам з боку силових структур України, тому я маю підстави серйозно хвилюватись за їх здоров‘я і життя. Разом з тим я вдячний їм за те, що вони не зламалися та не піддалися тиску поліцейської держави і вчинили чесно перед совістю і Богом.

В своєму інтерв‘ю газеті "Зеркало недели" Ви так пристрасно переконуєте всіх, та насамперед себе, в тому, що готові довести резонансні справи до кінця. Я також в цьому зацікавлений, в зв‘язку з чим пропоную Вам не чекати мого повернення в Україну, а вже у вересні 2001 р. відрядити прокурорів, які ведуть цю справу, для проведення допиту мене по цій справі з подальшою передачею справи до суду.

Прошу вважати мою заяву офіційним зверненням до Генерального прокурора України. Якщо прокуратура не погодиться з моєю добровільною згодою термінового розгляду даної справи, то висновки про ефективність та справедливість діяльності української прокуратури залишимо на розсуд громадськості.

Шановний пане Прокуроре, не сподівайтесь, що Вам вдасться зламати чи залякати мене. За два з половиною роки я вже пройшов всі найтяжчі сходини пекла, тому Ваш чергова необгрунтована маячня на мене не вплине. Хочу лише підкреслити, що поліцейська держава в Україні не буде існувати вічно і, без сумніву, скоро до влади прийдуть нові демократичні сили. Але в українській історії будуть глибоко закарбовані всі неправомірні дії нинішньої влади та Ваші особисто, як її безпосереднього представника. Історія не вибачає помилок.

З повагою, Павло Лазаренко, 20 серпня 2001 р."

LIGA ONLINE