30.08.2001 15:01:00

"Яблуко" намерено наказать хотя бы одного губернатора

"Яблуко" намерено наказать хотя бы одного губернатора, - с таким заявлением выступила партия. Приводим текст заявления без изменений.

"У зв'язку з введенням з 1 вересня в дію нового Кримінального кодексу партія "ЯБЛУКО" має намір простежити за тим, щоб норми КК, які передбачають покарання за порушення політичних прав і свобод громадян, не виявилися мертвими.

Якщо за зловживання на виборах буде покарано хоч одного губернатора, хоча б одного мера, голову райадміністрації чи територіальної виборчої комісії – виходить, ми не даремно приймали новий КК, виходить, уведені ним покарання за порушення політичних прав і свобод не є мертвонародженими.

Така ініціатива "ЯБЛУКА" пов'язана з тим, що ми маємо всі підстави побоюватися фальсифікацій результатів голосування й інших зловживань під час виборів народних депутатів України.

Нагадаємо, що "ЯБЛУКО" розробило і внесло в КК статтю 170 "Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій". За безпосередньої участі "ЯБЛУКА" у новий КК уведено статті, що передбачають покарання за переслідування журналістів за виконання ними своїх обов'язків, порушення виборчих прав громадян України, а також маніпуляції під час голосування і підрахунку голосів.

"ЯБЛУКО" ставить до відома всіх державних службовців про те, що подібні дії є прямим порушенням політичних прав усіх громадян України (як виборців, так і членів партій і кандидатів у Президенти, народні депутати, депутати місцевих рад). Новий Кримінальний кодекс передбачає за такі діяння покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

"ЯБЛУКО" зробить все необхідне для того, щоб ця наша ініціатива ефективно реалізувалася, щоб іншим не кортілося жодним чином порушувати Закон. Отже ситуація з дотриманням політичних прав громадян України істотно покращиться.

Для інформації: ст. 157 КК "Перешкоджання здійсненню виборчого права" передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 4 років. Якщо це ж діяння вплинуло на результати виборів - покарання збільшується до 12 років позбавлення волі.

Неправомірне використання бюлетенів, підробка виборчих документів і неправильний підрахунок голосів (ст. 158) карається позбавленням волі від 3 до 8 років".