Оппозиция договорилась о кандидате-2015: полный текст декларации
Фото: пресс-служба Батькивщины

Если президентские выборы 2015 года будут проходить в один тур, оппозиция выдвинет на них единого кандидата. Если избирательная система останется без изменений - единым кандидатом от оппозиции станет тот, кто наберет наибольшее число в первом туре. Об этом говорится в декларации оппозиционных сил, которую зачитали со сцены на Софийской площади в Киеве.

Как передает корреспондент ЛІГАБізнесІнформ, в соответствии с декларацией, три политические силы - Батькивщина, УДАР и Свобода - обязуются единой командой победить "режим Семьи" на очередных или досрочных выборах президента Украины. Они намерены действовать согласованно на всех этапах - от принятия закона о выборах президента до подсчета голосов и подведения итогов голосования. Представители всех трех политических сил поддержат того кандидата от оппозиции, который выйдет во второй тур президентских выборов. Если же власть сумеет продавить  закон о выборах президента в один тур, три оппозиционные партии обязуются определить единого кандидата уже в первом туре. Помимо этого, представители трех оппозиционных партий обязуются противодействовать тем кандидатам в президенты, которые под видом оппозиционности будут "распылять" голоса избирателей. 

Полный текст декларации:

"Проти диктатури, за європейський вибір. Декларація про координацію дій у боротьбі з режимом Януковича

Об’єднана опозиція "Батьківщина", партія УДАР та Всеукраїнське об’єднання "Свобода" 18 травня 2013 року, в День Європи, в присутності десятків тисяч співвітчизників, які зібралися підтримати ідею вступу України до Європейського Союзу і підписання Угоди про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, беруть на себе зобов’язання єдиною командою перемогти антиукраїнський кримінально-мафіозний режим так званої "Сім’ї" Януковича на чергових чи дострокових виборах глави держави.

"Батьківщина", УДАР та "Свобода" діятимуть разом на всіх етапах боротьби з диктатурою, в тому числі і під час виборів Президента. Ми будемо узгоджувати дії на всіх етапах кампанії з обрання нового глави держави - починаючи з закону про вибори і визначення оптимальної стратегії кампанії, завершуючи спільним контролем за підрахунком голосів і встановленням справжніх результатів народного волевиявлення. Тільки узгоджені дії всіх опозиційних сил дають шанс перемогти таке зло як чинний режим.

При збереженні існуючого порядку обрання Президента кожна з трьох політичних сил підтримає того кандидата від цих сил, який вийде до другого туру, і кожна працюватиме на його перемогу з повною віддачею та тотальною мобілізацією власних ресурсів, навіть якщо такий кандидат і належатиме до іншої політичної сили.

Якщо режим Януковича у властивий йому спосіб протисне перехід до обрання Президента в один тур, "Батьківщина", УДАР та "Свобода" визначать єдиного кандидата вже в першому турі.

"Батьківщина", УДАР та "Свобода" постійно координуватимуть стратегію та тактику передвиборчої кампанії, вноситимуть до них оперативні технологічні корективи у відповідності з мінливою політичною ситуацією.

"Батьківщина", УДАР та "Свобода" дадуть спільну оцінку й жорстко протидіятимуть тим кандидатам у Президенти, які, прикриваючись опозиційністю, братимуть участь у виборах з метою розпорошити на догоду Януковичу голоси опозиційно налаштованих виборців.

Разом борючись з режимом за політичні, економічні та соціальні права громадян, "Батьківщина", УДАР та "Свобода" спільно діятимуть в парламенті та поза ним.

Єдність опозиційних сил є головною запорукою перемоги над Януковичем, повернення України на європейський шлях демократичного, економічного та соціального розвитку.

Голова фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Арсеній ЯЦЕНЮК
Голова фракції "УДАР" у Верховній Раді Віталій КЛИЧКО
Голова фракції "Свобода" у Верховній Раді Олег ТЯГНИБОК"