3 квітня о 16:00 в синій залі Будинку кіно в рамках Четвертого міжнародного фестивалю "Дні документального кіно про права людини "Український контекст" буде демонструватись фільм Тараса Томенка "Ліза", який посів друге місце на Берлінському фестивалі 2006 року.

Присоединяйтесь к нам Facebook и принимайте участие в дискуссиях

Героїня фільму – дівчинка на ім'я Ліза - живе на Майдані та всім бреше: про свого батька, якого насправді ніколи не бачила, та про свою мати, яка нібито її дуже любить і страждає від жорстокості інших. Вона, як і всі безпритульні діти, нікому не вірить і нікому не довіряє, тому весь час бреше.

Цей фільм є знаковим не лише для української документалістики, яка зараз переживає не кращі часи в Україні, але й для правозахисної спільноти. Адже цей фільм ясно демонструє як за допомогою візуального мистецтва можна не лише ставити питання дотримання прав людини, але й робити реальні кроки для вирішення окремо взятих проблем. Героїня цього фільму саме через зйомки в кіно змогла знайти сім”ю: талановита дівчинка зараз живе в дитячому будинку родинного типу, вчиться в школі, займається музикою та вивчає англійську. Її нові батьки є гарними педагогами, а також в неї з'явились нові сестри та брати, а головне – вона стала дійсно комусь потрібною. Весь цей позитив лишається поза фільмом, але він робить фільм дуже вагомим для правозахисників.

Фільм увійшов в конкурсну програму Фестиваля правозахисного журі, яке складається з відомих правозахисників Росії, Білорусі та України і яке вже почало свою роботу 2 квітня.

Тарас Томенко є відомим українським режисером, зокрема його картина "Пересохла земля" в 2000 році отримала нагороду за кращий короткий метр на Фестивалі в Каннах.

3 квітня крім перегляду фільмів присвячених темі прав дітей на Фестивалі буде працювати дитяче журі та відбуватись обговорення за участю Лариси Байди (МО Дитячий культурно-просвітницький центр) та Євгенії Павловою (Всеукраїнська фундація "Захист прав дітей").

Крім фільма Тараса Томенка в цей день в Будинку кіно можна побачити ще один фільм з назвою "Ліза", але російського режисера Павла Фаттахутдінова. А також фільми присвячені темі дітей: "Монолог про нелюбов" Валерія Барановського та "Чому білий птах з чорною ознакою" Павла Фаренюка.

Програму заходів можна отримати на офіційному сайті фестивалюhttp://www.docudays.org.ua.

Генеральний інформаційний партнер фестивалю – діловий портал ЛІГА.net.
Інформаційно-правовий партнер фестивалю - видання "Правовой АСПЕКТ".

на правах партнерской программы