3 квітня о 16:00 в синій залі Будинку кіно в рамках Четвертого міжнародного фестивалю "Дні документального кіно про права людини "Український контекст" буде демонструватись фільм Тараса Томенка "Ліза", який посів друге місце на Берлінському фестивалі 2006 року.

Подписывайтесь на полезный легкий контент в Instagram

Героїня фільму – дівчинка на ім'я Ліза - живе на Майдані та всім бреше: про свого батька, якого насправді ніколи не бачила, та про свою мати, яка нібито її дуже любить і страждає від жорстокості інших. Вона, як і всі безпритульні діти, нікому не вірить і нікому не довіряє, тому весь час бреше.

Цей фільм є знаковим не лише для української документалістики, яка зараз переживає не кращі часи в Україні, але й для правозахисної спільноти. Адже цей фільм ясно демонструє як за допомогою візуального мистецтва можна не лише ставити питання дотримання прав людини, але й робити реальні кроки для вирішення окремо взятих проблем. Героїня цього фільму саме через зйомки в кіно змогла знайти сім”ю: талановита дівчинка зараз живе в дитячому будинку родинного типу, вчиться в школі, займається музикою та вивчає англійську. Її нові батьки є гарними педагогами, а також в неї з'явились нові сестри та брати, а головне – вона стала дійсно комусь потрібною. Весь цей позитив лишається поза фільмом, але він робить фільм дуже вагомим для правозахисників.

Фільм увійшов в конкурсну програму Фестиваля правозахисного журі, яке складається з відомих правозахисників Росії, Білорусі та України і яке вже почало свою роботу 2 квітня.

Тарас Томенко є відомим українським режисером, зокрема його картина "Пересохла земля" в 2000 році отримала нагороду за кращий короткий метр на Фестивалі в Каннах.

3 квітня крім перегляду фільмів присвячених темі прав дітей на Фестивалі буде працювати дитяче журі та відбуватись обговорення за участю Лариси Байди (МО Дитячий культурно-просвітницький центр) та Євгенії Павловою (Всеукраїнська фундація "Захист прав дітей").

Крім фільма Тараса Томенка в цей день в Будинку кіно можна побачити ще один фільм з назвою "Ліза", але російського режисера Павла Фаттахутдінова. А також фільми присвячені темі дітей: "Монолог про нелюбов" Валерія Барановського та "Чому білий птах з чорною ознакою" Павла Фаренюка.

Програму заходів можна отримати на офіційному сайті фестивалюhttp://www.docudays.org.ua.

Генеральний інформаційний партнер фестивалю – діловий портал ЛІГА.net.
Інформаційно-правовий партнер фестивалю - видання "Правовой АСПЕКТ".

на правах партнерской программы