З малого бізнесу знову намагаються витягнути гроші
984f7937490b7aae62a37d3aca98c964.jpg

на правах реклами

За останні півроку розстановка сил на ринку України зазнала значних змін: великий бізнес поволі віддає позиції малому, що виражається у зростанні кількості ФОП та юридичних осіб платників єдиного податку. Необхідність звітувати перед державою нерідко викликає у власників нових підприємств напад паніки, за яким слідує довгий процес навчання і муки роботи в програмах для звітності, а часто - і наймання професійного бухгалтера для вирішення подібних питань.

У зв'язку з цим почали множитися компанії, що пропонують бізнесменам "вирішувати бухгалтерські проблеми" за символічну плату. Позиціонуються ці послуги як менш витратні порівняно з оплатою роботи бухгалтера або навчанням основам бухгалтерського обліку самостійно. Проте недобросовісні компанії замовчують те, що насправді ФОП може здавати звіти онлайн самостійно, без знань бухобліку, а "символічна" сума зовсім такою не є (зазвичай вона становить 300-500 грн/місяць).

Як не попастися на гачок до таких "бізнесменам"?
У першу чергу необхідно розуміти, які саме послуги бухгалтера вам знадобляться. Вести бухгалтерію у ФОП або юрособи на єдиному податку - зовсім не те ж саме, що у юридичної особи на загальній системі оподаткування. Вам необхідно здавати 1 або 4 звіти на рік, залежно від типу підприємства. А ці прості дії цілком можна здійснювати без допомоги бухгалтера, якщо вибрати відповідний софт.

Як вибрати програму для звітності ФОП?
Перше, на що потрібно звернути увагу, - це рівень автоматизації. Якщо Ви хочете займатися бухгалтерією самостійно, просто вводячи дані в комп'ютер, а не копирсатися в інструкціях і підручниках, зверніть на це особливу увагу.
Другим важливим пунктом є мобільність. Обирайте веб-сервіс (програма для роботи в браузері з будь-якого комп'ютера в будь-якій точці світу), а не десктопну версію. Такі рішення зазвичай істотно дешевші, а їх набору функцій цілком вистачить для Ваших потреб.

Останнім (але не менш важливим) параметром при виборі є надійність. Не ризикуйте своїми даними, звертайте увагу на способи шифрування інформації, досвід розробника і його статус на ринку.
На даний момент оптимальним для ФОП є веб-сервіс "M.E.Doc Online" від лідера ринку електронної звітності "M.E.Doc IS". Що робить його найкращим серед подібних програм? Багаторічний досвід розробника в галузі електронного документообігу та звітності, вищий ступінь захисту інформації завдяки шифруванню даних та зберігання на захищеному сервері і цілодобовий доступ до веб-сервісу з будь-якого пристрою з виходом в Інтернет. А головне те, що веб-сервіс автоматизований настільки, що Ви завжди зможете самостійно вести всю бухгалтерію без спеціальних знань, що, в свою чергу, дозволить не ділитися інформацією зі сторонньою людиною (бухгалтером) і істотно скоротить витрати.

До речі, про витрати - здача звітів онлайн для ФОП в "M.E.Doc Online" обійдеться в 69 грн/рік, а для юрособи платника єдиного податку - 199 грн / рік (згадайте 500 грн/міс, про які ми писали вище!).
У веб-сервіс включено унікальну можливість автоматичного формування декларації про доходи на основі книги доходів: тобто Вам потрібно тільки вводити свої доходи в програму, а в потрібний момент веб-сервіс сам сформує декларацію з додатками - і Вам залишиться тільки відправити її в ГФС одним кліком.
Як бачите, витрачатися на ведення бухгалтерії підприємства і утримання додаткового персоналу зовсім не обов'язково. Вибирайте відповідний софт, ведіть справи самостійно і отримуйте максимум задоволення і прибутку від свого бізнесу!