Порошенко заверил в независимости Антикоррупционного бюро
Петр Порошенко
Ни президент Украины, ни Верховная Рада не имеют права ошибиться с выбором директора Антикоррупционного бюро. Об этом сегодня на первом заседании конкурсной комиссии по избранию главы нового органа по борьбе с коррупцией заявил Петр Порошенко.

Как отметил глава государства, одним из главных заданий Антикоррупционного бюро должно стать концентрированное и локализованное "противодействие криминальным коррупционным правонарушением, совершенным высшими должностными лицами, уполномоченными на выполнение функций государства".

Ниже приводим полный текст выступления президента на первом заседании конкурсной комиссии:

Шановні члени Національної конкурсної комісії!

Дорогі співвітчизники!

Шановні представники ЗМІ!

Вітаю всіх з Різдвом Христовим! Різдво завжди в Україні пов’язувалось з надіями на краще, з надіями на те, що нам вдасться принести в країну мир і забезпечити перемогу на двох фронтах. На зовнішньому фронті - ті виклики, які сьогодні стоять перед країною. Разом з цим той факт, як об’єднана держава, яким чином посилюються Збройні сили та нарощується міжнародна підтримка України, дає нам всі підстави сподіватися, що нам вдасться забезпечити мир та перемогу на зовнішньому фронті.

Але є не менш небезпечним внутрішній фронт. Найбільшим викликом сьогодні для незалежної та суверенної країни є корупція. Саме тому сьогодні таким важливим є питання боротьби з корупцією та реалізація програми щодо формування Національного антикорупційного бюро, яке було створено відповідно до закону. Сьогодні ми маємо прийняти надзвичайно важливе рішення щодо початку роботи Національної конкурсної комісії.

Перш за все, хотів би задекларувати, що я дуже задоволений складом комісії. І Верховна Рада, і уряд, і, без зайвої скромності, президент призначили достойних людей, які сьогодні в повній мірі відображають надії суспільства на дуже ефективну та жорстку антикорупційну політику. Бо від наших майбутніх успіхів в боротьбі із корупцією, - а я впевнений, що вони будуть, - залежить врешті-решт збереження робочих місць, своєчасна виплата пенсій, економічне зростання, інвестиційний клімат. Від цього залежить існування держави Україна. Відступати в боротьбі з корупцією нам вже нема куди.

Не ми перші і не ми останні, хто зіштовхнувся з проблемою корупції. Більшість наших сусідів знайшли спосіб її мінімізувати. Є, безумовно, найкращі приклади в світі. Я нещодавно мав можливість відвідати Сінгапур, де ми домовилися про методичну, консультаційну та іншу допомогу в роботі Національного антикорупційного бюро.

Проведені відповідні консультації з Європейською комісією, і мені надзвичайно приємно, що Джованні Кесслер сьогодні також є в складі Національної конкурсної комісії. Ми мали з ним окрему зустріч, і він пообіцяв дуже активну, послідовну підтримку антикорупційної політики та антикорупційних кроків, які зараз має здійснити Україна.

Дуже важливо, що до лідерів з антикорупційних перетворень належать країни Балтії, і я також мав можливість поспілкуватися з керівництвом Литви, Естонії та Латвії щодо найбільш ефективного застосування досвіду цих країн.

Думаю, що нам буде дуже цікавим досвід Грузії. Також величезна кількість фахівців сьогодні готові підставити нам плече.

Можу сказати, що в Україні існувало чимало структур, уповноважених боротися з корупцією. Але, на жаль, ми вимушені констатувати, що до цього часу коефіцієнт корисної дії цих структур був дуже низький. Найгірше те, що вони й самі уражені корупцією. Ключова позиція - народ цим структурам не дуже довіряє. А без довіри народу жодних успіхів в боротьбі з корупцією досягти неможливо.

Тому, шановні члени Національної конкурсної комісії, на наші з вами плечі, - бо президент має свою частину відповідальності, ви маєте свою, - лягає величезне навантаження для того, щоб з самого початку, з чистого листа діяльність Антикорупційного бюро була такою, яка би викликала дуже високий рівень довіри суспільства. Воно має демонструвати прозорість та ефективність.

Знаю, що появу нових структур дехто сприймає дуже скептично. Але ми маємо донести до всіх, що Національне антикорупційне бюро - це якісно новий орган і працювати також буде по-новому: ефективно, прозоро і так, щоб забезпечити виконання поставлених перед ним завдань.

Які завдання?

По-перше, концентрована та локалізована протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Бити будемо одним кулаком. Я не маю жодного сумніву, що ми можемо продемонструвати ефективну взаємодію всіх правоохоронних органів, маємо залучати до оперативної роботи всіх працівників. Впевнений в тому, що рішучі кроки започаткованої судової реформи дадуть можливість не затягувати ситуацію з притягненням до відповідальності корупціонерів.

По-друге, закон гарантує незалежність бюро, конкурсний принцип його формування і максимально автономний порядок фінансування та матеріально-технічного забезпечення.

По-третє, Закон визначає особливий порядок конкурсного відбору директора Національного бюро та вичерпний перелік підстав припинення повноважень директора Національного бюро. Сьогодні я ще раз дуже уважно перечитав відповідну статтю закону. Президент ніби має право звільняти директора Бюро. Але умови такого звільнення прописані так, що де-факто можливості скористатися цим правом у президента точно не буде. Не маю жодного бажання це робити, бо впевнений, що ключові принципи ефективності роботи директора Антикорупційного бюро це є незалежність професіоналізм і ефективність.

Також хотів би наголосити, що ні президент, ні Верховна Рада не мають права схибити з вибором директора Антикорупційного бюро. Наскільки розумію, закон дозволяє нам, а точніше вам, вже сьогодні оголосили конкурс. Ви це маєте визначити під час вашої роботи і як вимагає Закон до 24-го числа визначитись щодо принципів підбору кандидатур.

Є певні проблеми, які законодавець має уточнити, і я буду дуже вдячний, якщо ви також обговорите необхідність уточнення норм закону. Ті, що, на вашу думку, знайдуть підтримку всіх членів Національної конкурсної комісії, я готовий розглянути, і скориставшись правом законодавчої ініціативи, запропонувати парламенту як невідкладні.

Я дуже добре знаю більшість членів Національного конкурсного бюро і високо ціную юридичну компетентність та авторитет членів Національного конкурсного бюро. Ми маємо сьогодні не втрачати час і швидко підготувати позиції, які зможуть зробити процедуру конкурсу більш досконалою, дати відповіді - чи бачить Національна конкурсна комісія серед можливих кандидатів на посаду директора Бюро іноземців чи ні; які кваліфікаційні вимоги ми до них висуваємо та які зміни нам треба внести до Закону. Отже, попереду у нас дуже велика робота.

Пані та панове!

Опитування громадської думки в самий переддень Нового року, на жаль, засвідчили, що більшість суспільства поки що не відчуває жодних зрушень, жодних серйозних успіхів у питаннях боротьбі з корупцією. Так, ми зламали найбільш зухвалі корупційні схеми, що були створені за попередньої влади. Ескалатори, по яким піднімали гроші у найвищі кабінети, принаймні те, що стосується кабінету президента і Адміністрації, зламані й знищені. Але, на жаль, випадків корупції, у тому числі по середній та вищій лінії, ми маємо ще дуже багато. Тому у нас немає жодної можливості, жодного виправдання перед суспільством для того, щоб затягувати процес зі створення Антикорупційного бюро.

Для того, щоб ми як влада мали беззастережне право боротися з так званою побутовою корупцією ми маємо пред’явити суспільству результати боротьби з корупцією серед найвищого чиновництва. Більше того, отримати від такої боротьби реальний економічний ефект, що дозволить підняти зарплату лікареві та вчителю, позбавити їх критичної залежності від подяк пацієнтів або батьків. Не можна далі посилатися на побутову корупцію, якщо ми не продемонструємо реальні ефективні успіхи у боротьбі з корупцією на найвищому рівні.

Отже, я даю старт Національному антикорупційному бюро. Але найкращою його візитівкою має стати його робота, результати які повинні з’явитися, я не маю жодного сумніву, вже цього року. Був би дуже щасливий, щоб до річниці української незалежності Антикорупційне бюро вже продемонструвало рішучі здобутки у боротьбі з корупцією.

Вони значної мірою залежать від майбутнього директора. Виклики, які стоять перед цією персоною, дуже серйозні: з одного боку є недосконалість Закону, з іншого боку ми маємо сьогодні розуміти, що лише сімсот кадрових працівників з урахуванням регіонального охоплення створюють певні обмеження. Але це не може бути виправданням неефективності дій. У ваших руках сьогодні, шановні члени Національної конкурсної комісії, ефективність роботи Антикорупційного бюро та пошук його майбутнього директора.

Я бажаю вам плідної роботи та узгоджених дій.

Будь ласка, з Богом!