04.07.2002 14:44:00

Кабинет Министров предлагает значительно изменить налог на добавленную стоимость

1 липня 2002 року Кабінетом Міністрів України внесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" N1277.

Проектом Закону передбачається змінити терміни відшкодування податку на додану вартість та встановити додаткові вимоги для здійснення такого відшкодування, скасувати податковий вексель та визначений перелік пільг, ввести обмеження при продажу товарів за цінами, що є меншими за звичайні та інше.

Відшкодування податку на додану вартість пропонується здійснювати через 12 податкових періодів за умови відсутності заборгованості платника податку із сплати податку на додану вартість за минулі періоди. При цьому не будуть підлягати відшкодуванню з бюджету суми податку у разі, якщо платник податку не здійснював оподатковувані операції з продажу товарів (робіт, послуг) або не подав до податкового органу декларації.

У разі здійснення експорту товарів відшкодування податку з бюджету здійснюватиметься на протязі 30 днів з дня подання розрахунку та за умови фактичного вивезення товарів за межі митної території України, надання письмового підтвердження банку про перерахування покупцем-нерезидентом коштів на рахунок експортера в банку України та здійснення експортером розрахунків за придбанні товари з їх постачальниками, використаними для виготовлення такої продукції.

При цьому для новостворених підприємств терміни експортного відшкодування податку протягом перших 12 місяців з моменту їх реєстрації становлять 90 днів з дня подання розрахунку та після проведення податковим органом відповідної перевірки.

Платники податків, які експортують продукцію власного виробництва на протязі не менше 2 років, мають за попередній рік обсяг експорту продукції, що перевищує 100 млн. грн., не мають податкового боргу та неповернутої валютної виручки будуть мати право на здійснення експортного відшкодування за спрощеною процедурою.

Законопроектом передбачається розділити платників податків на тих, що здійснюють підприємницьку діяльність на регулярній основі, і тих, що не здійснюють постійної підприємницької діяльності. У разі здійснення підприємством діяльності не на постійній основі, таке підприємство підлягає тимчасовій реєстрації. Платник податку, зареєстрований тимчасово, має право на податковий кредит тільки у момент виникнення податкового зобов'язання і тільки в його межах.

У разі здійснення продажу товарів за цінами, що більш як на 10 відсотків є нижчими рівня звичайних цін, що застосовуються платником податку до ідентичних товарів, базу оподаткування пропонується визначати виходячи з рівня звичайної ціни. При придбанні товарів, вартість яких перевищує більш як на 10 відсотків рівень звичайних цін, до складу податкового кредиту платника податку дозволяється включати суми податку, що не перевищують 10 відсотків звичайної ціни.

LIGA ONLINE

Справка ИАЦ "ЛИГА"

С зарегистрированными ВР законопроектами можно ознакомиться в базе "Законопроекты" или во Всеукраинской сети распространения правовой информации ЛИГА:ЗАКОН.