Артур Палатный: Новая Рада готова внедрять изменения в стране
Артур Палатный (фото - iportal.rada.gov.ua)

Верховна Рада України VIII скликання розпочала свою роботу: нова коаліція депутатських фракцій обрала керівництво парламенту, депутати проголосували за персональний склад нового уряду та розподілили між собою керівні посади у комітетах. Правда, незважаючи на довготривалі переговори, домовитися вдалося не до кінця - посади голів трьох парламентських комітетів залишилися вакантними.

Про перший тиждень роботи Верховної Ради, міжфракційні дискусії та подальші плани розповiв народный депутат від фракції Блок Петра Порошенка, голова Комітету ВР з питань сімї, молодіжної політики та спорту Артур Палатный. 

Артуре Леонідовичу, розкажіть для початку, як Ви оцінюєте початок роботи парламенту нового скликання. Ви як депутат минулого скликання бачите якісь принципові відмінності між вчорашніми та сьогоднішніми депутатами?

Безумовно Верховна Рада нового скликання є на порядок кращою від попередньої. Вперше в історії України ми отримали парламент, в якому більшість народних депутатів мають проєвропейські, демократичні настрої і готові впроваджувати у країні зміни у напрямку подальшої євроінтеграції.

Українці хотіли бачити у ВР нові обличчя і сталося так, що ми отримали наполовину оновлений склад парламенту. Це означає, що проведення позачергових виборів не було даремним і таким чином одну з вимог Майдану щодо оновлення влади можна вважати виконаною. Зараз країна має легітимно обраного президента, дієздатний парламент та уряд, в якого є великий реформаторський потенціал.

А що скажете про переговори між членами коаліції, які велися майже місяць, хоча в результаті далеко не всі залишилися задоволеними кадровими рішеннями?

Переговірний процес про формування коаліції депутатських фракцій йшов тяжко, але продуктивно. Питання посад було важливим питанням, але не найголовнішим. Я з оптимізмом дивлюся на перспективи сформованої коаліції та вірю, що депутати продемонструють ефективну роботу найближчим часом. Є низка важливих законопроектів, які необхідно ухвалювати негайно.

Ви є членом депутатської фракції "Блок Петра Порошенка". Яка ситуація всередині фракції і наскільки впливають на процес ухвалення рішень депутати, делеговані партією "УДАР"?

Всередині фракції БПП панує здорова дискусія. Немає такого, щоб хтось диктував як депутатам голосувати і працювати в сесійній залі. Це найбільш чисельна фракція у парламенті, тому на нас лежить основний тягар відповідальності за ефективну роботу коаліції і парламенту загалом.

Що ж стосується представників "УДАРу", то всередині фракції сформована депутатська група "УДАР Віталія Кличка", яка нараховує 40 народних депутатів і є найбільшою серед інших. Очолив цю депутатську групу Тарас Кутовий, я разом із Оксаною Продан обраний заступниками. "УДАР" у Верховній Раді буде працювати над реалізацією власних програмних засад та підтримувати усі політичні сили, котрі ставлять за мету європейський розвиток і добробут України.

Ви говорите про міцність коаліції, проте вже встигли публічно виступити проти колективного рішення її членів ліквідувати Міністерство молоді та спорту. Така ініціатива справді була і якщо так, то з якою метою?

Так, справді звучали думки про те, що потрібно ліквідувати Мінмолодьспорту як неефективну структуру. Я радий, що переміг здоровий глузд і Міністерство все таки зберегли. У противному випадку на сферу фізичної культури і спорту чекав би занепад, ніхто б всерйоз не займався молодіжною політикою.

У 2012 році я на посаді голови комітету ВР з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму приклав чимало зусиль, щоб знову реорганізувати Державну службу з питань молоді та спорту в окреме міністерство. Досвід ліквідації Міністерства молоді та спорту призвів до розбалансування системи олімпійської підготовки, отримання значно гірших результатів виступів українських спортсменів і втрати значної частини бюджетних коштів, що підтверджено висновками Рахункової палати. І зараз було б неправильно знову повторити цю помилку.

А як Вам призначення Ігоря Жданова на посаду Міністра молоді та спорту? Вірите у нього як у фахівця профільного напрямку?

Маю велике сподівання, що між Міністерством молоді та спорту та профільним комітетом ВР продовжиться плідна співпраця. Сфера фізичної культури і спорту потребує негайного реформування, є напрацьований відповідний пакет законопроектів, тому впевнений в тому, що з новим міністром нам вдасться зробити ті кроки, які не змогли реалізувати з попереднім. Я як голова парламентського комітету налаштований на конструктив.

До речі, про комітет… Ви читали заяву руху "ЧЕСНО" стосовно призначення голів парламентських комітетів? Там про Вас також згадується у не зовсім хорошому ключі.

Я бачив цю заяву і повинен сказати, що маю серйозні зауваження до професіоналізму її авторів. Мене віднесли до переліку осіб, які начебто мають якесь відношення до корупції і через це стали об’єктами журналістських розслідувань. По-перше, взагалі не розумію при чому тут корупція - з тексту заяви це незрозуміло, по-друге, я вже неодноразово заявляв у ЗМІ, що з 2012 року як народний депутат не маю жодного відношення до бізнесу в Україні і займаюся виключно політичною діяльністю.

Я завжди з повагою ставлюся до журналістів і громадянських ініціатив, зокрема й до руху "ЧЕСНО", проте вважаю, що часто їх просто використовують більш потужні політичні гравці у власних інтересах. Питання лише - кому це потрібно? На жаль, часто журналісти стають частиною брудної технології, яка використовується проти того чи іншого політика.

Тобто, що мається на увазі? Ви вбачаєте проти себе якусь сплановану інформаційну кампанію?

Не тільки проти мене. Представники "УДАРу" вже звикли, що проти них системно поширюється неправдива інформація з метою дискредитації політичної сили. Хтось це щедро фінансує. Наприклад, проти мене особисто була розвернута масштабна кампанія "чорнухи" у період Януковича, коли ми з колегами фракції "УДАР" перебували в опозиції і своїми депутатськими запитами і зверненнями боролися з корупцією одіозних Курченка та Арбузова.

Вже при новій владі ми перекрили десятки корупційних схем розкрадання бюджетних коштів, що дуже не подобається деяким українським мільярдерам. А оскільки в руках олігархів перебувають серйозні ресурси - контроль над ЗМІ та великий капітал, відповідно й проводяться інформаційні кампанії проти тих, хто їм заважає розкрадати країну. Якщо ви подивитеся які саме ЗМІ весь час критикують Палатного, вам стане зрозуміло хто за цим стоїть.

Нічний клуб у центрі Києва Вам не належить?

Не належить і ніколи не належав. Я колись дуже давно був акціонером ТОВ, яке стало власником нерухомості по вул. Хмельницького. Частину приміщень і майна ТОВ здавало в оренду дрібному та середньому бізнесу і напевно здає по сьогоднішній день. От і все.

Тому ще раз хотів би наголосити, що не пов'язаний з жодними бізнес-структурами. Коли про мене цілеспрямовано пишуть неправду, розцінюю це як провокацію і намагання дискредитувати депутатів, які пройшли Майдан і своєю діяльністю створюють незручності корупціонерам та хабарникам.

Повернімося до парламентської діяльності. Ви задоволені складом Комітету ВР з питань сімї та молодіжної політики?

В нас один з найменш чисельних парламентських комітетів, але це ніколи не заважало нормально працювати. У Верховній Раді VII скликання наш комітет входив до трійки кращих за критерієм ефективності роботи. Незважаючи на представництво різних політичних сил, Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту завжди був аполітичним. Завдяки цьому вдавалося легко знаходити компроміси по тих чи інших питаннях. Переконаний, ми продовжимо цю добру традицію й надалі.

А що з приводу опозиції? Їхнім представникам не дісталося жодних посад.

Ну, я б так не сказав. Народні депутати України, які не увійшли до складу коаліції, отримали посади заступників та секретарів комітетів, сформували свої депутатські групи і фракції, мають абсолютно такі ж права як і провладні депутати.

Всередині коаліції у нас була дискусія стосовно того, які ж контролюючі комітети відати представникам опозиції. Пропонували регламентний комітет і комітет з прав людини. Але вони відмовилися. Хотіли ще бюджетний, свободи слова і т.д. Зрештою, було вирішено не йти їм на поступки. Крім цього, переважна більшість депутатів виступали категорично проти того, щоб комітети очолювали колишні регіонали, які голосували за диктаторські закони 16 січня. І ми повністю підтримали такий підхід.

Як же тоді бути з опозицією? Не в сенсі посад, а в сенсі контролю за владою.

На моє переконання, необхідно ухвалити закон про опозицію, де передбачити права та можливості для опозиційних депутатів. Це нормальна, європейська практика. Думаю, така законодавча ініціатива буде реалізована у парламенті.

І влада, і країна загалом насправді має бути зацікавлена у тому, щоб мати сильну опозицію. Бо безконтрольність та безвідповідальність сьогодні неприпустима. Ми вже мали одного диктатора і скидали його владу кров’ю наших молодих хлопців. Країна пройшла дві революції і третього Майдану вже може не пережити. Тому сьогодні нашим завданням є розбудова вільної, економічно розвинутої України. І я переконаний, ці зміни настануть!