29.07.2002 15:59:00

Кабмин предлагает создать подразделения для борьбы с экономической преступностью

18 липня 2002 року Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону "Про боротьбу з економічною злочинністю" N 2013.

Проект визначає організаційні та правові засади діяльності правоохоронних органів у сфері боротьби з економічною злочинністю, механізм їх взаємодії з іншими державними органами. Так, для боротьби з економічною злочинністю пропонується створити у складі МВС, СБУ, ДПА, Держмитслужби та Військової служби правопорядку відповідні підрозділи, які здійснюватимуть боротьбу з економічною злочинністю.

Таким підрозділам, зокрема, буде надано право збирати, накопичувати і зберігати інформацію про протиправну діяльність у сфері економіки та про осіб, які до неї причетні. Підставами для проведення дослідчої (попередньої) перевірки стане оперативна інформація, заяви та повідомлення про економічні злочини, одержані в установленому законом порядку, які потребують додаткової перевірки для прийняття рішення згідно з кримінально-процесуальним законодавством.

До повноважень цих підрозділів, наприклад, належатиме зупинення, на строк до 96 годин, видаткових операцій за рахунками фізичних та юридичних осіб у банках, інших фінансових установах, крім операцій щодо сплати податків, інших платежів до бюджету.

Пропонується, щоб фінансове та матеріально-технічне забезпечення підрозділів, які здійснюють боротьбу з економічною злочинністю було пріоритетним і здійснювалось за рахунок державного бюджету. При цьому збитки, завдані неправомірними діями працівників підрозділів, відшкодовуватимуться за рахунок державного бюджету.

LIGA ONLINE

Справка ИАЦ "ЛИГА"

С зарегистрированными ВР законопроектами можно ознакомиться в базе "Законопроекты" или во Всеукраинской сети распространения правовой и деловой информации ЛИГА:ЗАКОН.