03.07.2001 13:28:00

УНР будет содействовать межконфессионному диалогу между украинцами всех вероисповеданий

Фракция Украинского Народного Руха сегодня распространила заявление относительно Государственного визита 23-27 июня Папы Римского Иоанна Павла II в Украину, который, по мнению фракции, стал очень важным, этапным событием для Украины на ее пути в Европу. В заявлении говорится:

Сотні тисяч паломників, що зібралися на урочисті богослужіння у Києві та Львові, та мільйони наших співвітчизників, що слідкували за проповідями понтифіка по телебаченню, стали прямим і головним підтвердженням необхідності візиту Папи до України. Послання миру і любові, з якими неодноразово звертався верховний архієрей до України та українців окрім державної української, майже усіма мовами, що мають вжиток на нашій землі, стали демонстрацією відмови католицької церкви та західного світу у цілому від етики протистояння і конфліктів та переходу до етики співпраці і гуманізму.

РУХ вітає усі добрі наміри, виголошені Папою та заявляє, що і надалі сприятиме міжконфесійному діалогу та злагоді між українцями усіх віросповідань та національностей.

Разом з тим слід зазначити вкрай ортодоксальну позицію українського відділення Російської Православної Церкви (Української Православної Церкви Московського Патріархату), яка, на нашу думку, показала повну неготовність до сприйняття політичних, релігійних та світоглядних реалій ХХІ ст. Дії та висловлювання ієрархів Української Православної Церкви Московського Патріархату щодо візиту Папи Римського до України, які ґрунтуються на середньовічних підходах, виразно продемонстрували віруючим та невіруючим українцям справжній характер та завдання московської церкви в Україні.

До того ж, останні висловлювання Патріарха Російської Православної Церкви Алексія щодо необхідності приєднання України до Союзу Росії та Білорусі стали ще одним підтвердженням відвертої політичної заангажованості Української Православної Церкви Московського Патріархату, яка тепер, очевидно, сприйме слова свого керівника як керівництво до дії. Можна лише уявити реакцію деяких політичних та релігійних сил, якби Папа Римський заявив на проповіді у Києві , приміром, про необхідність вступу України до НАТО.

Взагалі ж, на думку фракції, позиція російської церкви відображала офіційну позицію Кремля, підтверджену словами російського Посла В. Черномирдіна у день його прибуття до Києва ще 30 травня цього року.

На тлі позиції Української Православної Церкви Московського Патріархату виразно виокремили себе дві інші православні конфесії Українська Православна Церква Київського Патріархату та Українська Автокефальна Православна Церква, які вітали візит Папи Римського до України із проповіддю миру та любові.

Втім, як і решта найбільших конфесій – протестанти, іудеї, мусульмани та інші – які, на відміну від московської церкви, не побачили у намірах Папи Римського жодного прозелітизму. Ми сподіваємося, що така єдність керівників більшості релігійних конфесій в Україні у оцінці візиту Папи Римського матиме наслідком встановлення тривалого міжконфесійного порозуміння у нашій країні. Це повинно стосуватися і греко-католиків, яким у Харкові місцева влада і досі відмовляє у наданні ділянки під будівництво храму.

Фракція Українського Народного Руху вважає, що візит Папи Римського наблизив Україну до демократичних цінностей західного світу та остаточного сприйняття ідей гуманізму, які завжди мали на нашій землі добре коріння. З іншого боку, мільярди телеглядачів на усій планеті спостерігали за візитом Папи до нас, унаслідок чого Україна стала ближче і зрозуміліше цілому світові.

Український Народний Рух як політична сила, що наполегливо та послідовно виступає за реалізацію європейського вибору України, одним із етапів якого став візит Папи Римського до України, заявляє, що і надалі докладе усіх зусиль, аби наша держава нарешті приєдналася до країн, які на практиці забезпечують своїм громадянам свободу, демократію та добробут.

LIGA ONLINE