17.04.2001 17:05:00

Юрий Костенко аргументирует бессмысленность постановки вопроса об отставке Правительства Ющенко

Сегодня в парламенте глава фракции Украинского Народного Руха Юрий Костенко выступил при обсуждении отчета Правительства в защиту курса В.Ющенко и, в частности, сказал:

"Безглуздість самої постановки питання про відставку Уряду В.Ющенка можна продемонструвати, навівши лише декілька прикладів.

Давайте згадаємо, що успадкував Уряд Ющенка від своїх попередників.

Стан економіки найбільше характеризує універсальний показник, яким є виробництво валового внутрішнього продукту. За роки незалежності ВВП в Україні скоротився майже на 60 %; лише за один рік уряд В.Масола "добився" падіння ВВП у 1994 році на 22,9%.

Стан соціальної сфери. Починаючи з 1995 року уряди, які очолювали Є.Марчук, П.Лазаренко, В.Пустовойтенко, з року в рік стрімко нарощували мільярдні заборгованості щодо виплат пенсій, заробітної плати та допомоги бідним.

Стан енергетики. У грудні 1999 року (перед призначенням Ющенка прем'єр-міністром) запаси вугілля на ТЕС знизилися до катастрофічної межі й становили всього 1,2 млн. т. На АЕС у той же період ядерне паливо було відсутнім, і лише відносно тепла зима не призвела тоді до енергетичної катастрофи.

Уряд Ющенка успадкував майже повністю зруйноване сільськогосподарське виробництво. Бо лише за 2 роки "мудрої" аграрної політики Кабінету В.Пустовойтенка, коли товарне зерно продавали трейдерам за 30-40 $ за тонну при собівартості 70 $ за тонну та світовій ціні понад 120 $ за тонну, завдали виробникам цієї продукції понад 850 млн. дол. збитків.

Або іще одне "досягнення" попередніх урядів – величезна фінансова піраміда державних боргів, яку започаткував Кабінет Є.Марчука в 1995 році і яка в 2000 році загрожувала Україні повним фінансовим банкрутством.

Ось коротко головні показники стану економіки та соціальної сфери Української держави наприкінці 1999 року. І тому не дивно, що черги на вибухонебезпечне крісло прем'єра 1,5 роки тому не було, як і не дивним було рішення Президента запропонувати (до речі, вперше) це крісло представникові демократичних сил, бо лише людина патріотична та державницька могла взятися тоді за цю майже безнадійну справу – справу проведення реформ задля добробуту пересічної людини праці.

Те, що зробив для України перший демократичний Уряд Ющенка всього за один рік сумлінної праці, перевершило найбільш сміливі та оптимістичні сподівання.

Судіть самі – згідно із завданнями, які містяться в посланні Президента Верховній Раді і на основі яких розроблена програма "Реформи задля добробуту", у 2000 році планувалося збільшити ВВП на 1,2 %. Реальне ж зростання ВВП за рік роботи Уряду Ющенка склало 6%. Швидкими темпами відновлюється виробництво, створюються нові робочі місця, регулярно виплачуються пенсії, заробітна плата, соціальна допомога, в домівках мільйонів людей знову з’явилося світло й тепло. Врешті-решт, відбулося головне – люди вперше почали вірити, що влада нарешті згадала й про свій зубожілий та зневірений український народ. І тепер комуністи й олігархи вимагають відставки саме цього Уряду.

Фракція Українського Народного Руху констатує, що такі дії різних за своєю ідеологією, проте таких близьких щодо свого антиукраїнського коріння сил, можна характеризувати як політичну війну проти власної держави та власного народу. Лише так можна назвати це судилище над Урядом. Нам зрозуміло, чому об’єднали свої зусилля ці політичні сили. Бо заможне життя народу – це політичний кінець комуністичній міфології, яка існує лише в бідних державах. А демократія, тобто влада народу, припиняє подальше існування олігархічної системи (влади небагатьох), яку витворили екскомуністи в Україні.

Фракція Українського Народного Руху також стверджує, що безпрецедентне втручання Росії у внутрішні справи України свідчить лише про одне – демократичні здобутки уряду Ющенка відкривають нашій державі шлях до європейської інтеграції, що суперечить інтересам великодержавних шовіністів.

І останнє. У ситуації, яка склалася, фракція звертається до Президента з вимогою не допустити політичної розправи над Урядом Ющенка. Згадайте, адже переважна більшість виборців у 1999 році підтримала Вашу, пане Президенте, демократичну програму та європейський вибір України, а не симоненківський комунізм та диктатуру "вічно старшого брата"; саме Ваші виборці прийшли сьогодні під стіни Верховної Ради не лише захистити Уряд Ющенка, але й демократичний вибір України. Вони вимагають від усіх нас поважати волю народу, бо влада, яка йде проти свого народу, приречена. А Вам, Вікторе Андрійовичу, фракція бажає лише витримки, - бо за Вами народ, який Вас підтримує."

LIGA ONLINE