Studway Awards 2018: в столице наградили талантливых студентов

19 грудня Studway відсвяткував свій п'ятий день народження та нагородив 10 проектів-переможців щорічної премії Studway Awards. За роки існування відзнаки володарями нагород стали вже 50 молодіжних ініціатив. Церемонія й святкова вечірка відбувалася в київській студії InLight.

Тема цьогорічного Studway Awards – свобода. Команда проекту каже, що отримує натхнення від молодих людей, які втілюють нові ідеї, разом з цим самовдосконалюються та створюють нові можливості для інших. Щорічне святкування Studway Awards та робота команди протягом року покликана на те, щоб таких людей ставало більше.

Studway Awards 2018: в столице наградили талантливых студентов
Засновниця проекту Тетяна Терехова

«Для нас важливо нагороджувати молоді проекти, адже початкові періоди роботи – найскладніші: виникає безліч складнощів і сумнівів. Підтримуючи талановитих молодих винахідників, підприємців та взагалі людей захоплених своєю справою, ми прагнемо надати їм додатковий заряд мотивації й енергії, познайомити з лідерами в їхній сфері та вручити подарунок, корисний для подальшого розвитку. Окрім цього, разом з інформаційними партнерами ми медійно “підсвічуємо” їхню роботу, щоб про переможців дізнались нові потенційні партнери й спільнота загалом», – розповідає керівниця проекту Studway Інга Кольба.

«Ми обираємо проекти з найбільшим потенціалом. Звісно, їх розгледіти непросто, але наші друзі й лідери думок у кожній зі сфер, в якій обираємо проект, допомагають своєю експертизою виокремити кращих.

Створюючи щось принципово нове, наші переможці не лише втілюють свої ідеї та мрії, але і знаходять відповіді на важливі запитання про сенс життя й людське покликання. Такі істини можна осягнути лише у процесі творення», – ділиться засновниця проекту Тетяна Терехова.

Цього року серед переможців:

  • Анастасія Супрун і Микола Живодров, автори проекту Kinobus. Номінація «Культура»;

Проект створений для популяризації українського кінематографу. Містами й селами України мандруватиме автобус із кінотехнікою, щоб проводити кінопокази просто неба.

  • Дмитро Рогожин із проектом ANTEVERTO. Номінація «Медицина»;

Переможці записували практичні відео, які допомагали вивчати біохімію і теоретичні науки, потрібні студентам-медикам на молодших курсах. Пізніше розробили відповідну платформу, де досі публікують наукові статті.

  • Софія Петришин із пристроєм для передачі цифрової інформації шрифтом Брайля. Номінація «Соціальний проект»;

Пристрій адаптуватиме інформацію з комп’ютера, люди з порушенням зору зможуть більше читати. Це допомагатиме їм користуватися технікою і полегшить соціалізацію.

  • Назарій Романченко з автономною мобільною системою метеорологічного спостереження. Номінація «Науковий проект»;

Хлопець створив автономну мобільну метеорологічну станцію спостереження, що здатна виміряти погодні умови, рівень радіації, вуглекислого газу, вологості ґрунту. Система передає дані за допомогою GPRS-каналу або через Wi-Fi.

  • Валентин Фречка з технологією створення паперу з опалого листя. Номінація «Інженерія»;

Хлопець розробив і тестував способи перероблювання листя, прорахував бізнес-модель з економічними розрахунками й маркетинговими цілями щодо розроблення паперу для пакування, картону, паперової тари з екологічно чистої сировини.

  • Євген Шило, Катя Михалко й Микита Владикін із вічним водостійким блокнотом Nuka. Номінація «Підприємництво»;

Переможці створили вічний блокнот зі спеціального водостійкого матеріалу, який неможливо порвати, – суміші синтетичного паперу і пластмаси. Власники блокнотів можуть писати в них звичайною ручкою, а потім стирати записи антисептиком для рук і серветкою. Другий винахід – вічний олівець, який зроблений зі сплаву п’яти металів і пише внаслідок окислення. Членам команди NUKA лише по 17 років.

  • Аліна Шичкіна з менторським курсом вивчення англійської мови. Номінація «Освіта»;

Суть проекту полягає в розробці авторського інтенсивного курсу англійської мови з нетрадиційним підходом. Студенти отримують спеціальні документи із завданнями, що тренують різні способи сприйняття мови: у фільмах, статтях, словникових вправах тощо.

  • Олексій Ярильченко, Олександр Рак й Іван Ніколенко з проектом Studwatch. Номінація «Змінотворець»;

Studwatch надає консультації і підтримку студентським активістам, які борються з корупцією у вишах України і самі працюють у цьому напрямі. Наразі в рамках проекту були випущені два великі антикорупційні розслідування, результатом яких було відсторонення від роботи проректора з адміністративно-господарської роботи в КПІ.

  • Надія Симоненко - Посол європейської молоді. Номінація «Міжнародна дипломатія»

Дівчина встигла попрацювати волонтеркою від AISEC, коли викладала англійську мову в Словаччині. Надія є амбасадоркою Національного антикорупційного бюро, ООН і програми «Східного партнерства» ЄС. Також вона стала учасницею проекту «Державотворець»: упродовж тижня стажувалася в Кабінеті Міністрів і потрапила на стажування в Міністерство молоді та спорту.

  • Марія Сорокіна з екологічним проектом з виготовлення біжутерії з вторсировини - Re-beau. Номінація «Екологія»;
Studway Awards 2018: в столице наградили талантливых студентов

Учасники проекту виготовляють біжутерію із вторсировини завдяки власноруч створеному приладу – термопласту. Пластик плавлять, а потім виливають у спеціальну металеву прес-форму, з якої виготовляють прикраси. Головна ідея: сміття – це скарб, який може стати модним аксесуаром.

Номінантів нагороджували головна редакторка L’Officiel Ukraine Уляна Бойко, голова громадської спілки «Освіторія» Зоя Литвин, дизайнерка Ольга Навроцька, керівниця міжнародного благодійного фонду Let’s Help Ольга Бондаренко та інші.

Партнерами цьогорічного свята стали: освітня агенція KARANDASH, молочна компанія «Галичина», школа дизайну і програмування Projector, юридична фірма «єПраво», AIESEC та інші.