Премьера просят поддержать 2-й уровень Пенсионной системы
Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Прем’єр-міністру України

Гройсману В.Б.

Звернення громадських організацій на підтримку

проекту Закону р.№6677 та продовження пенсійної реформи

Шановний Володимире Борисовичу!

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №2148-VIII передбачено запровадити другий рівень пенсійної системи - накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (далі – НСПС або другий рівень пенсійної системи) та перерахування страхових внесків до НСПС з 1 січня 2019 року. Згідно цього Закону Кабінет Міністрів України до 1 липня 2018 року має забезпечити створення інституційних компонентів функціонування НСПС. На виконання цих завдань Розпорядженням Кабінету Міністрів України 11.10.2017 року №723-р затверджено План заходів із запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування на 2017—2018 роки (далі – План заходів), яким передбачено підготовку проектів відповідних нормативно-правових актів, необхідних для запуску НСПС з 01.01.2019 року.

На жаль, за багатьма пунктами вказаного Плану заходів має місце порушення термінів їхнього виконання відповідальними особами, що може призвести до затримки або навіть зриву встановленої Законом дати старту НСПС з 01.01.2019 року. Поряд з тим, в Україні вже створені та успішно функціонують основні інституційні компоненти майбутньої НСПС, що відповідають другому рівню європейської пенсійної моделі, параметри якої визначені Директивою ЄС від 03.06.2003 року № 41/2003 «Про установи трудового пенсійного забезпечення та нагляд за ними». До цих компонентів відносяться недержавні пенсійні фонди та інші установи, що надають фінансові послуги, а також державні регулятори їхньої діяльності.

Водночас, в порядок денний поточної сесії Верховної Ради України за поданням Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення включено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» (реєстр. №6677), авторами якого є 59 народних депутатів України.

Законопроект №6677 пропонує децентралізовану систему другого рівня пенсійної системи, що спирається на 14-річну практику діяльності недержавних пенсійних фондів, учасниками яких на сьогодні є майже мільйон громадян України. Законопроектом врегульовано питання безпосереднього запровадження НСПС, в тому числі - створення інституційних компонентів системи, а також визначено механізми захисту пенсійних активів, напрямки їх інвестування в перехідний період, питання ефективного державного регулювання тощо.

Законопроект отримав рекомендацію про прийняття в першому читанні також від Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності, пройшов широке публічне обговорення, схвалення академічної науки та експертного середовища. Альтернативних цьому проектів не надходило.

Шановний Володимире Борисовичу!

Прийняття законопроекту № 6677 дозволить продовжити довгоочікувану пенсійну реформу та здійснити якісний перехід до європейської пенсійної моделі, що складатиметься із трьох рівнів, які доповнюють одне одного та здатні забезпечити диверсифікацію джерел пенсійних виплат. Водночас, запровадження обов’язкового другого рівня створить передумови розвитку добровільної накопичувальної системи третього рівня на базі недержавних пенсійних фондів та інших фінансових установ (банки, страхові компанії, професійні учасники фондового ринку), що надаватимуть послуги на обох рівнях.

Завдяки повноцінному функціонуванню пенсійної системи, сьогоднішні 30-річні громадяни України після виходу на пенсію отримають суму виплат з трьох рівнів, що більш ніж на 50% заміщатиме втрачений заробіток та відповідатиме європейським стандартам. Країна отримає систему безпечного, захищеного і ефективного формування пенсійних накопичень громадян, які одночасно стануть потужним джерелом внутрішніх довгострокових інвестиційних ресурсів, економічного зростання та створення нових робочих місць в Україні.

Просимо Вас внести проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» (реєстр. №6677) в порядок денний роботи сесії Верховної Ради України пленарного тижня, що розпочинається 15 травня цього року та сприяти його результативному голосуванню у першому читанні.

Схвалення в першому читанні законопроекту №6677 дозволило б в якості наступного кроку створити міжкомітетську та міжфракційну робочу групу, яка (за аналогією із практикою роботи над проектом закону про медичну реформу), зможе врахувати зауваження та пропозиції до проекту з боку Уряду та суб’єктів законодавчої ініціативи і якісно підготувати проект до голосування у другому читанні та прийняття його Верховною Радою України як закону.

Натомість, перенесення або зняття з розгляду законопроекту 6677, не тільки не вирішить питання своєчасного запровадження другого рівня пенсійної системи, а й спричинить правову колізію, що полягатиме у обов’язковості сплати страхових внесків до НСПС на користь застрахованих осіб з 01.01.2019, як встановлено Законом №2148-VIII. Це призведе до фактичного підвищення ставки ЄСВ, що в свою чергу, не сприятиме економічному зростанню та може ініціювати заходи впливу до платників внесків з боку контролюючих органів.

Сьогодні Україна поступово входить в новий політичний цикл – попереду вибори Президента і Парламенту, і якщо другий рівень пенсійної системи не буде запроваджено Урядом із 1 січня наступного року, як це визначено Законом, можливостей завершити цей найважливіший етап пенсійної реформи, щонайменше у найближчі чотири роки, не буде.

Генеральний директор

Української Федерації Убезпечення (УФУ) Галина Третьякова

Голова Ради

Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів Тетяна Сальнікова

Генеральний директор

Української Асоціації Інвестиційного Бізнесу(УАІБ) Андрій Рибальченко

Директор Національної Асоціації

недержавних пенсійних фондів України та Адміністраторів недержавних пенсійних фондів (НАПФА) Тетяна Шевкун

Президент Професійної Асоціації

учасників Ринків капіталу та Деривативів (ПАРД) Олексій Кий

Голова Профспілки

залізничників і транспортних будівельників України Вадим Бубняк

Координатор

ГП «Нова країна» Тарас Козак

Генеральний директор

Федерації роботодавців України Руслан Іллічов